Цвета на сватбата обединява повечето детайли от събитието. За това не е удивително, че правилният избор на цвят и тема за Вашият празник може наистина да Ви затрудни. Но в действителност е много по-лесно отколкото ви се струва, особено с помощта на нашите 12 съвета. Ключът към създаването на стилни цветови комбинации за сватбата е да разберете връзката на цветовете, за което, разбира се, не ви е необходимо да завършвате художествена академия. За да направите правилния избор просто решете от къде да започнете ( кои са любимите Ви цветове, цвета на очите Ви и т.н.) и след това ДЕЙСТВАЙТЕ!

1. Изберете мястото на събитието

При избор на цвят за тържеството ви не забравяйте за цветовата гама на мястото, където ще се проведе събитието. Например, ако искате сватбата ви да е на морето, естественият избор на цвят е ще бъде синьо или жълто ( цветовете на морето и пясъка). А ако сте избрали ресторант оформен в тъмно синьо и бордо, то розовото и оранжевото надали ще бъдат подходящ избор.

2. Вдъхновете се от сезона

Нека природата определи Вашия избор – казват, че тя никога не греши J Например, розово и синьо са подходящи за всеки сезон, но светлите пастелни цветове могат да изглеждат размити за есенна или зимна сватба. За това ви препоръчваме да изберете сочни и наситени нюанси за есенно-зимния период: бордо, червено, оранжево, лилаво, шоколадово или смарагдово. От друга страна за пролетно-летния сезон са подходящи ярките, слънчеви цветове, а тъмните използвайте само като акцент.

3. Проучете

Отбележете си цветовите комбинации, които най-много Ви допадат, независимо дали сте на изложба в галерия или просто разлиствате модно списание. Може дори да си направите изрезки от списания с образци и неща, които са ви впечатлили. За да изберете точният нюанс може да посетите близкия магазин с платове или бои. Това може да ви помогне, когато решите да се спрете, например, на зеленият цвят. Така ще знаете със сигурност, кой точно акцент на зеленото да изберете: лайм, мента, маслинено зелено и тюркоазено.

4. Основа

Като за начало изберете общия цвят, например синьо, и след това започнете да мислите за оттенъците и нюансите ( тъмно синьо, лавандула или синьо-зелено) и други цветове, които да подчертаят основния. Хубаво е гамата да съдържа нечетен брой цветове (например 3,5,7 цвята), така се оформя колорит.

5. Играйте си с цветовете

Посетете сайтове за дизайн в Интернет, където може да видите различни комбинации и да подберете своя уникален такъв.

6. Задайте настроение

Определете какви емоции искате да предизвикате у вас и вашите гости по време на събитието. Тихо семейно тържество? Луксозна кралска сватба? Младежко парти? Например, ярко жълтото в комбинация с шоколадовото е идеална комбинация за сватба в стил кънтри, а ако добавите и златно то ще бъде отлична комбинация за разкошно тържество в бална зала с класически интериор.

7. Не забравяйте за детайлите

Отделете време за да подберете сватбени аксесоари в подходящ цвят, които да съответстват на цялостния стил на мероприятието. Например, лилави, оранжеви и цикламени детайли за събитие в източен стил или елегантно съчетание на злато с розово за лятна сватба.

8. Разнообразете

Не може да изберете само една цветова комбинация? Ако сватбата ще се провежда на няколко места ( изнесен ритуал, разходка с корабче, ресторант), всяко от тях може да бъде направено в различна цветова гама. Но най-важно е да не прекалите и събитието ви да не се превърне в калейдоскоп.

9. Флористика

Най-лесния начин да добавите цвят на събитието ви са цветята. Като за начало изучете различните видове цветя, особено любимите ви, цветовете им и тяхната сезонност. Например, ако харесвате светло синьо, то избора за цветя е доста ограничен, отколкото ако изберете червено или жълто.

10. Не забравяйте за текстила

Може да използвате цветни покривки, салфетки за коктейлните маси и масите за гости. А може да подберете и цветни съдове, чинии и чаши, които могат да се вземат под наем.

11. Осветление

Правилното осветление (то е от изключителна важност), може напълно да промени визията на помещението. Розовото и кехлибареното, например, ще омекотят белите стени без излишна наситеност. Светло синьото е по-сложен цвят, но той ще ви бъде полезен, ако искате да създадете по-сторого прохладно-делово събитие или великолепно чувство за свобода и лекота.

12. Проверете за съвместимост

Последното нещо, но най-важното, което трябва да помните, когато правите окончателния избор е дали всички цветове се съчетават и дали ви отиват на вас. Не на всеки му отива всякакъв цвят. А , не забравяйте и за шаферките, които трябва да бъдат с цветни рокли в един и същи нюанс.

За да ви бъде по-лесно да се определите с цветовете за вашето събитие сме подготвили и няколко снимки, които да ви помогнат с избора на перфектният за вас цвят.

Основни цветове:

Червено                                                                                      Оранжево
red   orange

Жълто                                                                                          Зелено
yellow   green

Светло синьо                                                                             Тъмно синьо
sky   blue

Лилаво                                                                                         Сиво
violet   grey

Черно                                                                                            Бяло
black   white

Нюанси:

Розово                                                                                          Праскова
pink   peach

Фуксия                                                                                          Корал
fuxia   coral

Бордо                                                                                           Лавандула
bordo   lavanda

Мента                                                                                           Маслинено зелен
mint   olive

Лайм                                                                                            Тъмно син
lime   navi

Шоколадово кафяво                                                                Капучино
chocolate   coffee

Злато                                                                                            Сребро
gold   silver

Comments are closed.